21 Eylül 2008 Pazar

MUHAMMED BEDEVİ TÜRBESİ



MUHAMMED BEDEVİ TÜRBESİ

Şeyh Muhammed Bedevi Türbesi’nin batı ve güney cephesinden görünümü, Şeyh Muhammed Bedevi Türbesi Kilis’in güneybatısında olup şehre hâkim Kalleş Tepesi üzerinde eski bir kabristanın ortasındadır. Türbe içinde kitabesiz sandukanın altında bir yatır vardır. Türbede ve sandukada burada yatanın kimliğini, ölüm yılını, binanın yapıldığı yılı gösteren bir kitabe yoktur. Türbenin bulunduğu yerde çok önceden bir tekkenin varlığından da haberdarız. Lakin bugün ne kabristandan ne de tekkeden günümüze herhangi bir iz kalmamıştır. Türbenin kuzeye bakan kapısı önünde Şeyh Muhammed Gülocak ve Şeyh Said adına karşılıklı iki mezar daha vardır.
Şeyh Muhammed Bedevi rivayetlere göre Hicrî 18. yüzyılında Feth-i İslam’da Kilis’e gelip burada yapılan savaşta şehit düşmüştür.
Türbenin içten sandukanın görünüşü
Şeyh Muhammed Bedevi Türbesi Kilis’te bulunan bütün türbeler içinde en çok ziyaret
edilen türbelerden biridir. Bunun sebepleri şöyle sıralanabilir:
1) Türbe şehre hâkim bir tepe üzerinde olup gayet hoş bir manzaraya sahiptir. halkımız türbenin bulunduğu tepeyi bir mesire alanı olarak da kullanmaktadır.
2) Türbenin bulunduğu tepe üzerinde Muhammed Bedevi yanında değişik tarikatlara mensup iki tane daha şeyhin türbesi ve birkaç tane de derviş mezarı bulunmakta idi.
3) Kilis halkı bu türbede meftun bulunan Muhammed Bedevi’nin gerçekte bir sahabe olduğuna inanmaktadır.


KALLEŞ TEPESİ’NİN ADI İLE İLGİLİ MENKIBE
Anlatılanlara göre türbenin bulunduğu tepe üzerinde çok önceleri bir kasaba varmış. Bu kasabada oturanlar Yahudi veya Hıristiyanlar imiş. Hz. Ömer’in emri ile Kilis’e kadar gelen bir gurup sahabe bu kasaba halkına İslam’ı tebliğ etmişler. Kasaba halkı gelen askerlerin çokluğundan korkarak Müslüman olmuş. Sahabeler buradaki halka İslam’ı anlatmak ve dini bilgileri öğretmek için bu tepe üzerinde konaklamışlar. Sahabeler halka dini öğretmeye çalışırken halk gizlice bir plan kurup çevredeki diğer gayrimüslim yerleşim yerlerinden yardım istemiş ve kalabalık bir ordu ile bir gece baskın yaparak buradaki sahabelerin çoğunu katletmişler. Muhammed Bedevi de işte bu baskında şehit düşen sahabelerden biri imiş. Bu tepenin adı daha sonra bu olaydan haberdar olan Kilis’teki ilk Müslümanlar tarafından Kalleş Tepesi diye anılır olmuş.


İbrahim Hakkı KONYALI’nın belirttiğine göre bu tepe üzerinde daha birçok eski mezar vardır. Fakat o mezarlar içinde türbesi olan ve günümüze kadar geleni sadece M. Bedevi türbesidir.